5 January 2013

MAT GAM DAN WAKAFF

assalamualaikum ..

selamat petang dan selamat solat maghrib ..

pada suatu petang yang panas terik (cerita ni da lama .. dalam bulan 7 tahun lepas) .. ada seorang mat gam datang kedai aku terhoyong hayang (langkah tak pijak tanah .. haha .. ayat tak leh tahan) .. datangnya nak membeli rokok .. dan .. selepas beberapa minit di dalam kedai aku .. mat gam ni pun keluar untuk pergi kemana yang dia suka .. 

aku pun turut follow keluar kedai untuk bergosip dengan makcik sebelah kedai .. (tak kan nak biar makcik tu duk sesorang kan kan)

makcik tu cakap mat gam ni penghisap gam yang paling tegar .. (tengok keadaan dia pun da takut ..)

sambil berbual aku peratikan mat gam ni ..  dia start motor macam tak makan nasi 1 minggu .. alih-alih aku tanya mat gam tu 

aku : boleh start tak motor tu ?
mat gam : boleh 

aku pun tengok dan tunggu la mat gam tu start motor sambil jeling-jeling makcik kat tepi aku ni .. (nak gelak tapi tahan dulu) ..

dan ............. setelah lama aku peratikan mat gam tu start motor .. akhirnya hidup jugak .. 

pastu dia pun pandu motor tu .. mula-mula aku ingat .. punye la dia main minyak motor tu untuk pergi jauh .. tapi alih-alih menuju ke wakaf yang jaraknye dalam 5 minit je nak sampai .. aku ingatkan dia nak hentikan motor dan lepak kat situ .. 

tapi .............. rupa-rupanya dia pergi langgar wakaf tu .. 

hahahahahaha .. hahahahaha .. hahahahahaha ..

best aku gelakkan orang .. 

pastu ada pakcik pergi tolong dan bawak mat gam tu ke hospital ..

dalam seminggu lepas tu . mat gam tu datang kedai sambil pakai tongkat dan kaki bersimen ..  

KJNA .. SORI .. DEQ XPANDAI NAK BERCERITA .. NI USAHA GIGIH DEQ UNTUK BAGITAHU CERITA PASAL MAT GAM KAT KAMPUNG DEQ .. MAAF KALAU TAK KELAKAR .. TAPI KAT LUAR .. MEMANG KELAKAR GILA .. KUIKUI

petang ni aku dapat REQUEST entry daripada KJNA .. macam mana KJNA leh REQUEST kan entry ni ? 
kerana aku pergi komen kat status NI HAAAA kat blog KJNA .. pastu terkeluarlah pasal cerita mamat gam kat kampung aku ..

9 comments:

yana yani said...

hahaha..kesian mat gam..eyh kenapa besar sgt tulisan nih..susah nak baca..

Cik Zara said...

haha.. kelakar boleh pulak pi langgar tiang tu. agaknya dia ingat tiang tu jalan kot..haha

azizah :) said...

hehe kesian dia.. tak pasal2 langgar..huhuhu

Sue PeLik said...

hehehe pandai gak awak erk anak dara sejak2 neh?? hahaha sungguh lawak. masa awak cerita tuh saya terbayang2 macam mana muka dia gaya dia tgh start moto yang tak hidup tuh. hehehe. lepas tuh langgar pulak wakaf tuh. hihi tragis betoi huhuhu

faie mohamad said...

siyesly bila baca tergelak sorang2.. haha.. kelakar ada, kesian pun ada.. msti dia malu2 jumpa org kmpung pastu.. huhu

Angel DE Thinker said...

haha kelakar3 sgttt.yey yey

Farah Waheda Wahid said...

mesti kes lalok tuh mat gam tuh...tengah high la tu...

Mrs Velentine said...

dah gian sgt tue..huhu

hainom OKje said...

Yelah tu... Na,..ada cite pasai ni semalam ke bila agaknya...he..he..ho alloh...kui kui...