1 December 2015

Giveaway Disember 2015 Cash RM500


Hadiah :
RM100 Top Referral
RM50 x 8

Tarikh Mula : 1 Dis - 15 Dis 2015 : Tarikh Tamat


PERKEMBANGAN ANAK = 6 BULAN

Assalamualaikum

YAHOOO .. Nur Hanan Humaira dan 6 bulan .. dah boleh kasi makan .. hahaha .. haaa .. hanan sekarang ni dah makan PURI BUAH dan SAYUR , NASI dan ROTI .. sonoknye tengok dia makan ... berselera sangat ..

Walaupun hanan kurus .. tapi makan banyakk .. haha .. perkembangan dia pun laju je ..

- Dah boleh merangkak dengan laju
- Boleh duduk sendiri
- Boleh berdiri tanpa dipegang 
- Pandai merajuk
- Kuat mengigit 
- Dah keluar gigi bawah 
- Boleh pindah dari tangan kiri ke kanan dan kanan ke kiri
- Suka membebel .. "mama , ALLAH , baba"
- Bergolek-golek 

Seronok betol mama dengan perkembangan HANAN tau ,, LAJUUU .. hehe , ALHAMDULILLAH .. jadi anak yang solehah ye sayangg ..






26 November 2015

KADAR POS LAJU 1 April 2015

SEMENANJUNG MALAYSIA

0.00kg -0.50kg : RM7.00
0.51kg -0.75kg : RM8.30
0.75kg -1.00kg : RM9.60
1.01kg -1.25kg : RM11.00
1.25kg -1.50kg : RM12.00
1.50kg -1.75kg : RM14.00
1.75kg -2.00kg : RM15.00


SARAWAK

0.00Kg - 0.50kg : RM11.00
0.50kg - 0.75kg : RM13.00
0.75kg -1.00kg : RM15.00
1.00kg -1.25kg : RM17.00
1.25kg -1.50kg : RM19.00
1.50kg -1.75kg : RM21.00
1.75kg -2.00kg : RM23.00


SABAH

0.00Kg - 0.50kg : RM11.00
0.50kg - 0.75kg : RM14.00
0.75kg -1.00kg : RM17.00
1.00kg -1.25kg : RM19.00
1.25kg -1.50kg : RM22.00
1.50kg -1.75kg : RM25.00
1.75kg -2.00kg : RM27.00




20 November 2015

Persoalan Asas Makanan untuk Bayi

1) Anak sudah 6 bulan. Mahu beri makan apa?
Beri makan puri buah/sayur dahulu. Setiap satu jenis makanan beri selama 4 hari berturut-turut sebelum intro yang baru. Gunakan button 'Search' dan taip 'carta pemakanan' atau 'food chart' untuk dapatkan panduan umum mengenai pemakanan sesuai untuk anak 6 bulan hingga 1 tahun.

2) Sehari berapa kali makan?
Mula-mula 1 kali dahulu. Terpulang mahu beri bila - pagi, tengah hari atau petang/malam. Sebabnya perut bayi baru nak sesuaikan dengan benda baru.

3) Berapa banyak kuantiti makanan yang boleh diberi?
2,3 sudu sudah memadai sekali makan. Tak perlu beri banyak. Nanti perut anak terkejut. Kalau anak makan kurang dari itu, tidak mengapa. Anak baru nak belajar makan, tak boleh harap dia makan macam anak yang dah 4,5 bulan makan.

4) Kenapa tak boleh beri bubur nasi seawal 6 bulan? Bila boleh beri bubur?
Selama 6 bulan anak minum susu semata-mata. Jadi, afdal beri semi-solid seperti puri epal, pear, labu etc (rujuk carta) supaya perut anak tidak terkejut. Nasi sumber karbohidrat. Boleh menyebabkan sembelit. Seeloknya mula beri bijirin seperti nasi pada usia 7 bulan.

5) Puri boleh tahan berapa lama di dalam chiller dan freezer?
Puri di chiller 48 jam. Di freezer, 4 bulan.

6) Cara pengendalian puri apabila hantar ke pengasuh/taska?
Cara pengendalian puri sama seperti cara pengendalian susu ibu.

7) Betik, pisang, avocado perlu dikukus sebelum dibuat puri?
Tidak perlu. Lenyek/hancurkan dan terus beri anak makan. Makanan yang sesuai untuk travel.

8) Bagaimana mahu buat puri?
Cara membuat puri ada di Photos. Ada juga di google.

9) Bila beri anak makan, mesti beri air kosong?
Ya.

10) Anak 5 bulan lebih. Nampak macam lapar. Semua benda masuk mulut. Boleh beri makan?
Anak pada usia ini memang suka masukkan segala-galanya dalam mulut, termasuk kakinya. Seeloknya tunggu 6 bulan. Biar anak puas menyusu susu ibu sampai usianya 6 bulan. Anak ada seumur hidupnya untuk makan macam-macam.

11) Beri anak makan, tapi anak macam tak suka dan tak mahu makan. Beri air kosong pun tak nak minum.
Benda baru, jadi ambil masa untuk anak biasakan diri dengan rasa dan benda baru. Sabar. Beri sedikit demi sedikit. Lama-lama anak akan terima. Jangan paksa. Nanti anak terus tak mahu makan atau minum air kosong.

12) Anak sembelit/cirit birit. Nak beri makan apa?
Sembelit : Give 'P' (Prune, Papaya, Plum, Pear, Pumpkin). Stop 'BRAT'.
Cirit-birit : Feed 'BRAT' (Bread, Banana, Rice, Apple sauce, Toast). Stop 'P'.

13) Bila boleh beri ikan?
Disarankan 10 bulan ke atas. Sebabnya kandungan merkuri dalam makanan laut susah diproses perut anak. Makanan laut lain seperti udang, sotong etc - 1 tahun ke atas.

14) Bagaimana nak naikkan berat badan anak?
Renjiskan minyak zaiton dalam makanan. Beri avocado. 8 bulan ke atas, sudah boleh menumis dengan menggunakan unsalted butter, ghee.

15) Tepung apa sesuai untuk anak bawah 1 tahun?
Tepung atta, wholewheat unbleached flour.

16) Kenapa perlu rendam bijirin (beras perang, rolled oats, barli etc)?
Baca, faham dan khatamkan blog Puan Farah Rahim ini :
http://rendambijirin.blogspot.com/

17) Ribena, calciyum, vitagen, nutrigen dan yang sewaktu dengannya, boleh beri pada anak?
Tak boleh. Tak sesuai. Banyak gula, bahan pengawet.

18) Bagaimana penyediaan oats untuk dicampur dengan puree?
Ringkasnya, rendam oats dengan air melebihi paras oats. Letak 2 sudu jus lemon/limau nipis/cuka epal. Biar 7 jam. Lepas 7 jam, bilas dengan air bersih dan masak seperti biasa. Campurkan dengan puri buah/sayur kesukaan anak.

19) Boleh beri ribena, jus buah dan yang sewaktu dengannya?
Tidak perlu. Beri susu dan air kosong sahaja. Kalau mahu beri juga jus buatan sendiri, beri pada usia 1 tahun ke atas. Cairkan. 30% jus + 70% air. Big no to ribena.

20) Apakah 4-day-rule? Kenapa perlu amalkan kaedah ini?
4-day-rule adalah kaedah memperkenalkan satu-satu jenis makanan baharu kepada anak selama 4 hari berturut-turut. Kaedah ini bagi memastikan makanan itu tidak memberi sebarang masalah kepada anak seperti alahan, sembelit, cirit-birit dan sebagainya. Selepas 4 hari, jika anak tiada sebarang masalah menerima makanan tersebut, boleh perkenalkan makanan lain pula. Begitulah rutin tiap kali mahu perkenalkan makanan baru kepada anak.

21) Sepanjang anak berumur 6 bulan, hanya makan puree?
Secara umumnya, ya. Puri buah, puri sayur. 7 bulan boleh mula bubur nasi. Kemudian boleh campur bubur nasi dengan puri buah/sayur yang anak dah lulus 4-day-rule.

21) Boleh perkenalkan makanan sebelum anak 6 bulan?
Seeloknya tunggu 6 bulan. WHO menyarankan 6 bulan juga. Sebabnya sebelum 6 bulan, perut anak belum cukup matang untuk memproses solid. Jika beri terlalu awal, perut akan bekerja keras. Kasihan perut anak. Beri anak makan terlalu awal juga salah satu punca obese di kalangan kanak-kanak.

22) Bolehkah beri buah-buahan kering seperti aprikot, kismis yang warna kuning/asal?
Beri buah-buahan kering yang warnanya hitam dan gelap seperti warna buah kurma.

Ini penerangan dari Puan Farah Rahim :
Aprikot/kismis warna kuning ada sulfur dioksida yang boleh mencetuskan serangan asma dan boleh membawa maut pada bayi yang mudah terpengaruh.
Sulfur dioksida digunakan sebagai antioksidan di dalam proses pengeringan beberapa buah-buahan kering untuk mengekalkan warna kulit dan rasa.
Sebagai contoh, dalam kismis kuning, peach kering, epal kering dan aprikot kering, sulfur dioksida digunakan untuk buah-buahan ini tidak kehilangan warna dengan menyekat tindak-balas "browning" yang menyebabkan warna buah-buahan itu menjadi gelap dan mengubah rasa mereka.

23) Jenis-jenis minyak zaitun dan bagaimanakah cara penggunaannya?
Puan Fiza Eliaza menjawab:
Extra virgin olive oil (EVOO) adalah hasil perahan minyak pertama dari buah zaitun. Khasiatnya memang tinggi dan tidak perlu di masak. Perlu dititik atau direnjis begitu sahaja ke dalam bubur bayi.
Virgin olive oil (VOO) pula hasil perahan kedua. Yang ini pun elok digunakan untuk dititik atau direnjis dalam makanan/bubur bayi.
Pure olive oil (POO) atau olive oil pula boleh digunakan untuk menumis makanan sama ada untuk bayi atau ibu bayi.

24) baby sudah 8m..apa lagi menu yang bole kasi baby?
baby 8m dah boleh intro lebih sikit grains macam millet,quinoa,red rice,cous cous dan pasta..veges macam capsicum,cendawan,sayur daun hijau(kecuali bayam),beetroot..protein macam ayam,daging n kuning telur..dah boleh tumis,tambah rempah,tambah santan..4 days rules jangan lupa ya..termasuk rempah pun kene intro satu2 untuk 4 ari..

25) kalau sya intro puri pisang kt my bby 6m5hari perlu ke sya blend pisang tu?or memadai sy lenyekkan pisang n mix dgn ebm je?or perlu ke sy tapis lg pisang tu?
Intro samaada lenyekkan dan tambah sikit ebmpun boleh..atau pun puan letak dlm food feeder tu pisang, dan biarkan dia hisap sendiri

26) kenapa tak boleh letak gula dan garam dlm mknan anak berumur 2 tahun ke bawah?
Dalam setiap makanan sudah Allah jadikan masin, masam, manis, pahit semulajadi di dalamnya. Contoh rasa masin (celery), manis (keledek, labu), masam (tomato, oren) dan pahit (peria). Alangkah hebatnya Allah.
Deria rasa orang dewasa seperti kita tidak sepeka anak kecil sebab macam-macam sudah kita makan dan rasa. Anak kecil/bayi deria rasanya sangat sensitif. Sedikit sahaja rasa masin/manis sudah dapat mereka rasai.
Kalau tidak percaya, cuba sekali Puan makan nasi sahaja dahulu sebelum tambah apa-apa kuah/lauk. Bukankan rasa nasi itu lemak manis,

27) kentang bleh bg da kt bby 6m2w?kntg n sweet potato sme ke?
Kentang 8-10 bulan. Sweet potato = Keledek. Kentang berkanji dan tak banyak khasiat seperti keledek. Sebab itu tidak disarankan seawal 6 bulan sebab boleh menyebabkan sembelit.

28) menu nk buat cmpuran ikan cmner?..bby dh 8m..tgk cam dh jemu mkn cmpur ayam.
Ikan sebaiknya intro 10 bulan ke atas. Terbaik di usia 1 tahun. Ada Q&A mengenai perkara ini di komen-komen di atas.

29) Bila boleh intro bayam dan sayuran hijau?
Bayam, sayur hijau yang agak tebal daunnya 10-12 bulan.kalau baby ada masalah sembelit boleh lambatkan sikit sebab bayam tinggi zat besi yang boleh menyebabkan sembelit

30) t0fu tu kal0 dah bukak, mean dah guna separuh lebih nye mmg xleh simpan lebih sehari ye?? sb bile simpan sy tgk kaler bertukar kuning n air dy p0n bertuka kaler
Saya simpan paling lama seminggu dear..masuk dalam bekas kedap udara pastu isi air sampai penuh..pastu tutup n simpan fridge..selang 2 ari tukar air. Saya sarankan ibu-ibu yang nak beri anak tofu, makan sama tofu tu. Jadi tiada pembaziran dan tak perlu simpan lama. Kita nak ajar anak makan makanan berkhasiat, maka kita pun kena makan juga. Tambah dalam sup sayur, buat tofu kukus berkuah etc. Google sahaja resipi untuk soft tofu.

31) honeydew bole buat puree ke?
Honeydew boleh 8-10 bulan

32) Mangga dan epal kena kukus juga ke?
Mangga masak ranum 6-8 bulan. Epal kena kukus. Mangga tak perlu. Yang penting mesti masak ranum.

33) Macam mana nak naikkan berat baby?
Extra virgin olive oil (EVOO) boleh bantu naikkan berat. Bayi 6 bulan belum boleh beri EVOO. Tunggu 7 bulan ke atas.


COPY N PASTE FROM FB .. HARAP DAPAT MEMBERI MANFAAT PADA SEMUA .. 


3 November 2015

PERKEMBANGAN ANAK = 5 BULAN

Assalamualaikum

Pejam celik pejam celik .. dah 5 bulan anak ambe .. haha .. cepatnye .. rasa macam baru semalam je masuk bilik bersalin .. ekeke .. alhamdulillah membesar dengan baik walaupun haritu lelah ..

Banyak betol ragam anak dara sorang ni .. haha

Jom tengok perkembangan hanan 5 bulan ^_^

- Dah kenal kami (mama dan papa) .. bila orang lain ambil .. dia akan jebikkan bibir dan menangis .. hahahaha

- Dah boleh angkat bontot dan dada

- Dapat cari dengan tepat arah bunyi atau panggilan 

- Boleh merangkak

- Dah tumbuh gigi atas (1 je .. hehe)

- Pandai merajuk

- Buat perangai bila nak tidor dan kalau salah seorang dari kami takde kat tepi bila dia tidor .. dia akan merengek dan terjaga 

- Minat pada bakul .. dan bila letak kat dalam bakul .. dia akan berjalan sambil pegang tepi bakul

- Suka main cak cak 

- Suka mandi .. dan dah jadi tabiat .. lepas je mandi .. terus tidor 

- Boleh duduk dengan bantuan







ERRRR .. rasa tu je kot dulu .. haaa . sambil taip entry ni sambil meriba hanan taw .. haha .. habis nak ditekannya .. OK la .. da lewat ni .. TIDOR duluan .. Assalamualaikum

TQ sebab sudi baca entry ambe ..

SEKIAN 


2 November 2015

TAMAR COCOA RM22.00 1 PEK

Assalamualaikum ..

Jom ganti milo dengan TAMAR COCOA pulak .. sebelum jual .. ambe sendiri try dulu .. serius .. sejak ade anak ni .. selalu je risau .. kot susu badan takde .. hehe .. ada nurse suggest untuk ambil TAMAR COCOA sebagai minuman harian .. alhamdulillah .. selepas gantikan milo dengan TAMAR COCOA ni dah tak risau pasal tu .. 1 keluarga ambe minum ..

BERMINAT BOLEH WHATSSUP 0133458296 

ANTARA KHASIAT TAMAR COCOA NI ..
  • Anti stress
  • Anti oksidan
  • Anti penuaian
  • Anti keradangan
  • Penjagaan kulit
  • Masalah Anemia
  • Kesihatan jantung
  • Meransang minda
  • Menguatkan tulang
  • Kawal tekanan darah
  • Membanyakkan susu ibu
  • Kawal kerosakan sel dan tisu
  • Proses tumbesaran kanak-kanak



TAHUKAH ANDA?
  • KURMA membantu proses pembesaran , merangsang minda kanak-kanak serta perkembangan otak bayi
  • KURMA dengan zat besi sangat sesuai bagi orang yang ada masalah ANEMIA (kekurangan sel darah merah)
  • KANDUNGAN salasiat (sejenis zat yang menyerupai aspirin) dalam kurma didapati boleh bertindak seperti ubat kerana ia mampu mencegah pembekuan darah dan juga bertindak sebagai anti keradangan serta menurunkan tekanan darah . Malah ia juga boleh menjadi ubat penahan sakit dan demam
  • KAYA dengan khasiat protein , serat , glukosa , vitamin A & C , sodium serta potassium
  • POTASSIUM dalam kurma penting untuk sistem saraf yang merangsang daya ingatan dan meningkatkan sistem pertahanan badan
  • KOKO melambatkan proses penuaan
  • KOKO meningkatkan kebolehan mengatasi tekanan
  • KOKO apabila dicampur dengan susu dan gula akan menjadi minuman berkhasiat

 BELUM CUBA BELUM TAHU .. APA LAGI .. JOMLA BELI ^_^


31 October 2015

BUAT DUIT DENGAN PARTTIMEDUTY.COM

MACAM MANA NAK JOIN ? 

Boleh ke LINK ni http://parttimeduty.com/index.php?ref=2823 dan register .. untuk permulaan register kita akan dapat US$20 .. 

How do I promote my referral link?
Promote your referral link on forums, blogs, comments, chat rooms, chats, facebook wall, facebook pages, groups, twitter, ptc sites, advertising websites to get link visits and earn money on every visit you sent through your link

When will I get paid?
The minimum balance required for payout is 300$ and you can get paid through PayPal, Cheque, Western Union, Money Gram, bank transfer at end of every month.

How much can I earn?
You can earn without any limits, it depends solely on your efforts and how much you work to promote your link. Many of our top members are earning more then 200$ per day and 5,000$+ per month

This can't be real. Are you giving free money?
No, we are not giving away free money. We are paying you in order to generate traffic to our advertiser's websites. We will get paid from our advertisers for the traffic we bring to them and paid commission to you people.
Anti-CheatPlease note that we have a strong anti-cheat system, so do not bother sending fake traffic. You will get credited about it, but eventually you will not get paid and your account will get banned. Only send real people from real pages.


Note: Please note that if you have not logged in to your account for more than 30 days, all your earnings will be lost. 

TAK TRY TAK TAHU KAN ? JOM LA TRY .. AMBE DAH TRY ,, ANDA BILA LAGI ^_^



24 October 2015

Pertumbuhan Bayi: Tahap Perkembang Bayi Setiap Usianya

Pertumbuhan bayi dari awal ia lahir dari hari ke hari tentu tidak akan Anda lewatkan begitu saja, terutama bagi Anda seorang ibu. Mengikuti dan memperhatikan perkembangan buah hati memang sangat menyenangkan terlebih bagi Anda yang menjadi orangtua baru. Melihat proses tumbuh kembang buah hati secara bertahap tentu akan menjadi suatu hal yang berkesan, karena di setiap usianya Anda melihat perkembangannya terus bertambah.

      Tidak semua bayi memiliki tumbuh kembang yang sama, karena tentu berbeda-beda faktor pertumbuhannya. Tetapi berbeda pula dengan bayi yang tumbuh dan berkembang dengan sehat dan normal. Namun, jika Anda khawatir karena tumbuh kembang si kecil berbeda dengan bayi lainnya, seperti lebih lambat atau lebih cepat dari pertumbuhan umumnya, bisa Anda konsultasikan dengan dokter.


Berikut tahapan pertumbuhan bayi pada setiap usianya :

Usia 1 bulan
  • Di hari-hari pertama setelah kelahiran, bayi belum bisa membuka matanya. Namun setelah berjalan beberapa hari kemudian, ia akan bisa melihat pada jarak 20 cm.
  • Bulan pertama ini bayi akan memulai adaptasinya dengan lingkungan baru
  • Memiliki gerakan refleks alami.
  • Memiliki kepekaan terhadap sentuhan.
  • Secara refleks kepalanya akan bergerak ke bagian tubuh yang disentuh.
  • Sedikit demi sedikit sudah bisa tersenyum.
  • Komunikasi yang digunakan adalah menangis. Arti dari tangisan itu sendiri akan Anda ketahui setelah mengenal tangisannya, apakah ia lapar, haus, gerah, atau hal lainnya.
  • Peka terhadap sentuhan jari yang disentuh ke tangannya hingga ia memegang jari tersebut.
  • Tiada hari tanpa menghabiskan waktunya dengan tidur.
Usia 2 bulan
  • Sudah bisa melihat dengan jelas dan bisa membedakan muka dengan suara.
  • Bisa menggerakkan kepala ke kiri atau ke kanan, dan ke tengah.
  • Bereaksi kaget atau terkejut saat mendengar suara keras.
Usia 3 bulan
  • Sudah mulai bisa mengangkat kepala setinggi 45 derajat.
  • Memberikan reaksi ocehan ataupun menyahut dengan ocehan.
  • Tertawanya sudah mulai keras.
  • Bisa membalas senyum di saat Anda mengajaknya bicara atau tersenyum.
  • Mulai mengenal ibu dengan penglihatannya, penciuman, pendengaran, serta kontak.
Usia 4 bulan
  • Bisa berbalik dari mulai telungkup ke terlentang.
  • Sudah bisa mengangkat kepala setinggi 90 derajat.
  • Sudah bisa menggenggam benda yang ada di jari jemarinya.
  • Mulai memperluas jarak pandangannya.
Usia 5 bulan
  • Dapat mempertahankan posisi kepala tetap tegak dan stabil.
  • Mulai memainkan dan memegang tangannya sendiri.
  • Matanya sudah bisa tertuju pada benda-benda kecil.
Usia 6 bulan
  • Bisa meraih benda yang terdapat dalam jangkauannya.
  • Saat tertawa terkadang memperlihatkan kegembiraan dengan suara tawa yang ceria.
  • Sudah bisa bermain sendiri.
  • Akan tersenyum saat melihat gambar atau saat sedang bermain.
Usia 7 bulan
  • Sudah bisa duduk sendiri dengan sikap bersila.
  • Mulai belajar merangkak.
  • Bisa bermain tepuk tangan dan cilukba.
Usia 8 bulan
  • Merangkak untuk mendekati seseorang atau mengambil mainannya.
  • Bisa memindahkan benda dari tangan satu ke tangan lainnya.
  • Sudah bisa mengeluarkan suara-suara seperti, mamama, bababa, dadada, tatata.
  • Bisa memegang dan makan kue sendiri.
  • Dapat mengambil benda-benda yang tidak terlalu besar.
Usia 9 bulan
  • Sudah mulai belajar berdiri dengan kedua kaki yang juga ikut menyangga berat badannya.
  • Mengambil benda-benda yang dipegang di kedua tangannya.
  • Mulai bisa mencari mainan atau benda yang jatuh di sekitarnya.
  • Senang melempar-lemparkan benda atau mainan.
Usia 10 bulan
  • Mulai belajar mengangkat badannya pada posisi berdiri.
  • Bisa menggenggam benda yang dipegang dengan erat.
  • Dapat mengulurkan badan atau lengannya untuk meraih mainan.
Usia 11 bulan
  • Setelah bisa mengangkat badannya, mulai belajar berdiri dan berpegangan dengan kursi atau meja selama 30 detik.
  • Mulai senang memasukkan sesuatu ke dalam mulut.
  • Bisa mengulang untuk menirukan bunyi yang didengar.
  • Senang diajak bermain cilukba.
Usia 12 bulan
  • Mulai berjalan dengan dituntun.
  • Bisa menyebutkan 2-3 suku kata yang sama.
  • Mengembangkan rasa ingin tahu, suka memegang apa saja.
  • Mulai mengenal dan berkembang dengan lingkungan sekitarnya.
  • Reaksi cepat terhadap suara berbisik.
  • Sudah bisa mengenal anggota keluarga.
  • Tidak cepat mengenal orang baru serta takut dengan orang yang tidak dikenal/asing.
Pada tahap tumbuh kembang inilah, Anda bisa melihat pertumbuhan bayi di setiap usianya. Baik normal atau tidaknya, semua tergantung bagaimana cara Anda merawat si kecil dan cara penanganannya sedari dini. Oleh karena itu, sejak dini pun penting bagi Anda untuk selalu memberikan gizi dan nutrisi yang terbaik bagi buah hati, serta merawat dan mengasuh dengan penuh kasih sayang.


8 October 2015

LAGU | "Habbi Love (I Need Your Love)" (feat. Mohombi, Faydee & Costi)


Yeah man
Party time
Mohombi
Costi
Shaggy
Faydee

Habibi lei Habibi lei
Habibi lei lei lei lei lei lei
Habibi lei Habibi lei
Habibi...

I need your love
I need your love
I need your lo-lo-lo-love
Let me love you oh-oh oh

If I love ya love me right back
That kind of love that keep you coming back
If I love ya love me right back
Don't ever leave me, girl don't do me that
So please (stay) Don't walk (away)
Give me another chance, me love you the right (way)
My true feelings pushing up
Woman you love me, can't do without

Who am I without you by my side?
Every little piece of my heart broken in the dark
Wishing I could hold you now...
When you were here for me, I was not there for you
I was too blind, couldn't see what you did for me
Now I don't know what to do

Ladi ladi ram tam, ladi ladi ram tam
I'll be right here for you.
Ladi ladi ram tam, ladi ladi ram tam
I'll be calling out for you, can you here me?
(toca toca latino)

Habibi lei Habibi lei
Habibi lei lei lei lei lei lei
Habibi lei Habibi lei
Habibi...

I need your love
I need your love
I need your lo-lo-lo-love
Let me love you oh-oh oh
Let me love you oh-oh oh

And every time that you think to leave
I'll be don't don't don't don't go
And every time that you think of me
I'll want your big bright smile, just go
There's no-one else but you, girl
And when mi look at mi future, see you girl
My true feelings pushing up
Woman you love me, can't do without

Habibi lei Habibi lei
Habibi lei lei lei lei lei lei
Habibi lei Habibi lei
Habibi...

I need your love
I need your love
I need your lo-lo-lo-love
Let me love you oh-oh oh
Let me love you oh-oh oh

Habibi lei Habibi lei
Habibi lei lei lei lei lei lei
Habibi lei Habibi lei
Habibi...

I need your love
I need your love
I need your lo-lo-lo-love
Let me love you oh-oh oh



NUR HANAN HUMAIRA | TOMPOK-TOMPOK PUTIH KAT MUKA BAYI

Assalamualaikum

Hanan .. kenapa ni muka bertompok-tompok putih ni .. tak cantik la nanti .. hanan kena panau ke ? eh .. takkan kawasan muka je .. tu pun bahagian mata .. kening dan dahi .. ADEH .. campur pulak dengan bintik-bintik nyamuk .. huwaaaa .. nak nangis la camni .. 

Ambe perasan tompok putih ni ada lepas habis berpantang .. grrrr

Apa penyebab tompok putih ni erk ? bahaya ke ? macam mana nak hilangkan ? adoi .. 

Mak mertua cakap .. takpe .. jangan risau sebab nanti akan hilang dengan sendiri .. 

Tapi ambe ni lain sikit .. hahaha .. tetap nak risau .. selagi tak hilang .. ngeee ~


Tolong kongsikan TIPS nak hilangkan tompok putih ni boleh ? atau bagitahu akan hilang ke eh ? hehe . 

MEKASIH



GAMBAR | LEPAK AT PANTAI BATU BURUK WITH PAMILY MERTUA

Assalamualaikum ..

Petang semalam adalah hari yang paling BOSAN .. hahahaha .. sampaikan mak mertua yang jarang berjalan duk ngajak keluar .. kami anak beranak ni .. memang kaki berderat .. pantang diajak .. HAHAHA .. laju je jawab .. JOM .. apalagi .. tunggu adik ipar balik sekolah .. makan2 dan siap2 .. terus keluar .. 

Kat rumah .. duk tanya2 nak pergi mana .. nak pergi mana .. masing2 tak tahu .. hahaha .. bila tanya INCIK SUAMI .. dia jawab .. pusing2 bandar je dulu .. 

Kebetulan masa keluar tu baru azan asar .. jadi .. terus ke PANTAI BATU BURUK .. sembahyang kat surau HSNZ .. masuk kut pintu belakang .. kihkih ..

Siap sembahyang tu .. apa lagi .. adik ipar yang laki nak beli layang2 .. mak belikan pastu dorang dak laki duk main layang2 .. kami dak perempuan duk berselpie .. hahahaha .. 

Ni haa gambar kat bawah ni ..

Jemput nengok2 ye .. 

mama with hanan

mama with hanan

incik suami with adik

kakak ipar with me

hanan

hanan , mama dan adik ipar

kakak ipar , mak mertua , hanan , mama dan adik ipar











* dalam gambar2 ni .. yang tak ada.. abang ipar (datang lambat) .. ayah mertua (pergi korea) dan adik ipar (masuk belajar kat pekan)

SEKIAN ^_^



7 October 2015

BLOGWALKING [OKTOBER]

Assalamualaikum ..

Korang puas tak ? 
Ambe puas .. haha .. nak pegi jejalan malas lagi masa ni .. 

Jadi .. apalagi .. meh blogwalking ..

* TAKAT NI BARU DEQ BERJAYA KUTIP LINK BLOG BLOGGER LAIN KAT FB .. LINK AKAN DI UPDATE DARI MASA KE SEMASA ^_^


27 September 2015

PERKEMBANGAN ANAK = 4 BULAN

Assalamualaikum ..

Hidup ambe dah lengkap .. serius seronok melayan gelagat suami dan anak .. hehe .. Alhamdulillah di beri kesempatan untuk jadi isteri dan ibu ..

Haaa .. takmau la cakap banyak .. kihkih .. sebab motif entry ni untuk cerita perkembangan si hanan ni .. da 4 bulan da dia ni ..

Setiap kali tengok perkembangan dia yang tak pernah tengok sebelum ni .. makin excited lak . haha

- dah mula angkat bontot .. macam nak merangkak .. tangan pun da start angkat tinggi

- bagi tumpuan kat mulut kami (mama & papa) bila kami membaca atau bercakap

- boleh menyebut maaama .. bababa .. bububu .. atau pun membebel dalam bahasa alien .. hahaha

- bila di dirikan .. dia akan melompat2 .. sampaila dia puas

- kalau di agah ... dia akan ketawa terbahak2 ..

- dah erek dada

- faham bila mama dia cakap "susu" .. automatik mulut akan terbuka .. walaupun tengah menangis .. dia akan diam

- kalau nak tidor .. dah banyak meragam .. nak kena ulik .. nak kena dukung baru la tidor

- taknak minum susu formula dengan botol susu dah .. nak dengan gelas .

- bila tengok kami makan .. mulut dia akan turut menggerak2 dan nak mencapai makanan ..

- genggaman makin kuat

Lagi2 dah lupoo .. haha .. ambe bagitahu yang ingat je dulu ni ..

*GAMBAR LAMERRR .. kejap je hanan dah besau 


Tq sudi luangkan masa tuk membaca entry ambe ..


26 September 2015

LANCARKAN PERANG DENGAN NYAMUK

Assalamualaikum ..

NYAMUK musuh ketat ambe taw sejak si comel hanan ni muncul dalam hidup ambe .. Tengok ni haaa .. kalo korung nampak lengan muka .. penuh kesan nyamuk .. sampai hitam2 .. huwaaaargh .. rasa macam nak panggang je semua nyamuk ni .. grrrr ..



Macam2 dah ambe beli .. haha .. harap2 menjadikla .. setakat ni untuk hilangkan kesan merah nyamuk ambe gune herbal blend shaklee dan minyak kayu putih .. alhamdulillah .. sesuai ngan kulit hanan ..





Tapi untuk lancarkan perang ngan nyamuk ambe belikan REKITO .. tapi sayanggg .. takleh guna sebab 1 tahun ke atas baru boleh gunaa .. huwarghh .. simpan la dulu kalo camgini .. haha ..



Check2 gugel dan pesbook .. ada yang sarankan guna pelekat pada baju pulak untuk halau nyamuk .. Terus pegi cari dan beli .. alhamdulillah .. menjadik tapi hanan selalu je nak buang . haha ..


3 September 2015

KERAK DI KEPALA BAYI

Assalamualaikum

"Eh .. nape eh kepala hanan macam bertompok je ni ? macam daki pun ade .. " tanya ambe kat diri sendiri .. hahaha ..

Adeh .. tak terjawab lagi soalan nih .. Nak search gugel tak doo internet .. internet umah pun slow .. kalo bukak gugel mesti failed .. frust sungguh .. huwaaa ..

Alih2 pergi cari mak mertua dan tanye kat dia je ..

ambe .. "mak .. kenapa kepala hanan ni .. macam berdaki je .." ..

mak mertua .. "tu orang panggil daki air jie .. tapi tak tahu la kalo orang lain panggil" ..

ambe .. "boleh hilangkan tak ni mak ?"

mak mertua .. "boleh jie .. amik minyak rambut baby takpun minyak zaiton .. sapukan kat kepala tu .. biar dia kembang kejap .. amik cotton bud .. buangla daki tu .."

"ok mak .. mekasih"

ambe pun ape lagi .. terus mulakan operasi bersihkan daki tu a.k.a kerak .. haha .. sampaila abis .. dan sekarang ada sikit2 je lagi ..

*harap dapat membantu ibu2 yang baru lahirkan anak pertama ..

buang sekeping gambor anak ambe la dulu tuk tatapan .. haha ..





hehe .. sekian