24 November 2012

DEMAM CREPE DURIAN

crepe crepe .. crepe ape ? crepe durian .. crepe durian ..
hehehe ..

sana sini .. dalam facebook dalam blog .. atas bawah .. semua duk bual pasal crepe durian .. sedap kah ? kuikui ..

iye .. ternyata sungguh sedap .. sedap sampai menjilat jari .. tak menyesal beli walaupun mahal .. eh mahal ke ? aku rasa tak mahal kot .. sebab barang-barang nak buat sekarang ni mahal dan yang paling penting .. durian tu yang mahal .. hehe .. nak yang fresh kan .. takkan nak letak yang lama .. baru lah rasa tempoyak kan ? hahaha

BAHAN-BAHAN CREPE
  • 250gm TEPUNG GANDUM
  • 2/3 biji TELUR
  • 500ml SANTAN (pakai je santan kotak)
  • 100ml AIR (mangkuk kecil)
  • 1/2 sudu teh GARAM
  • 1 sudu teh PEWARNA (ikut suka nak guna pewarna apa .. tapi lebih sesuai kaler kuning telur)
 CARA-CARA 
  1. Satukan semua bahan dlm bekas dan kacau.
  2. Masukkan dalam blender dan blend. Kemudia tapis.
  3. Sediakan kuali leper non stick.
  4. Panaskan kuali dan letak sdkt myk.
  5. Tuang 1 senduk kecil dan msk crepe. X perlu di terbalikkan.
  6. Buat sampai habis adunan.

BAHAN-BAHAN FILLING
  • Isi durian secukupnya
  • 1 cawan non dairy whippg cream

CARA-CARA
  1. Pukul whipping cream dlm mixer hingga kental.
  2. Asingkan isi durian dgn biji. Lumatkan sidikit.

CARA-CARA BUNGKUS CREPE
  • Bentangkan 1 keping crepe.
  • Letakkan whipping cream.
  • Letakkan isi durian.
  • Kemudian ttp semula dgn whipping cream.
  • Lipat crepe. Dan sejukkan dalam peti sejuk sekejap.


JUAL .. 3 KETUL CREPE DURIAN NI RM5.50

22 comments:

huny madu said...

wahhh..dh buat ye, kene try nih

Chic Na said...

buat sendiri ke deq? :)

shidaR said...

baru mkn ritu...heheee :D

Sue Bee said...

nak try wat satu..sample bleh kasi sikit,dik..hehehe

Ibu Lala said...

Akk pun beli jugak. Sedap. 5 bj rm10

Ibu Lala said...

Slm kenal

Eiqa Almond said...

wahhh.!! betol2x..
sana sini dok kecoh pasal crepe durian nie..
Tapi x merasa lagi :(
x tau nak cari dekat mana..
nak buat malas, ehehe

Pykaa Pdott said...

teringin nak rasa , selalu jual kat mna akak , nmpak sdap la :(

nik ros said...

sedapnya.kak nik tak dapat lagi nak mkn :)

Cik Syida said...

Sedapnye...... Tak sempat lg nk try..huhuhu

Si Matatajam said...

Memang demam crepe doyan kan skang ni...

fifie said...

Wow, pandainya awak. hehe. Boleh buat duit nie semua org tengah gila kan durian crepe.

cikji said...

mmg pemes!

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

wahhh arine je da baca 5 entry pasal durian crepes.. deq buatkan akak ea

Razfira said...

malasnye nak wat sendiri.. hehehehehe

Kinabalu Surau said...

krepe tu apa dedeq? xpnh denga,,hehe

hnahdy said...

pagi ni dah 3 entry pasal durian crepe..huhu ada warna ijau, purple. adoi.. makan xpernah pun.hehe

Mrs Velentine said...

tq for resepi...

Puan Siti said...

sy suka durian sgt3!!!! so leh cuba ni..:P

hainom OKje said...

Betullah Deq.... sana sini pasal benda ni.... senang je buat dia..... nanti beli whipping crem le!!!

Jna marcello said...

durian cerepe lagiiiii ;c

buat laa buah lain pulakkk ;(

cci said...

mmg sedap sangat... wee.. ^_^