1 November 2012

PERSEDIAAN PERKAHWINAN YANG WAJIB DI KETAHUI

1. Memilih jodoh
Islam mengharuskan lelaki dan wanita mencari dan meneliti bakal isterinya serta suami masing-masing seperti yang diterangkan sebelum ini.

2. Memilih bakal isteri

Sunat hukumnya bagi lelaki yang ingin membuat pinangan supaya melihat terlebih dahulu bakal wanita yang akan dipinangnya itu. Islam memberi kebebasan kepada mana-mana lelaki untuk memilih bakal isteri yang sesuai bagi mereka. Untuk membentuk ikatan perkahwinan yang harmoni dan berkat, seseorang itu disarankan supaya mengambil kira panduan yang telah diberikan oleh Nabi S.A.W. iaitu mementingkan faktor agama selain daripada keturunan, harta dan kecantikan.

3. Memilih bakal suami

Perempuan juga digalakkan untuk memilih bakal suami yang baik dan mulia. Nabi S.A.W. menggalakkan wanita supaya memilih lelaki yang mempunyai ciri-ciri berikut:
-Beragama
-Berakhlak mulia
-Beradab
-Mempunyai harta dan keturunan mulia

Diantara tujuan pemilihan calon suami dan isteri ialah untuk memberi kepuasan hati dan keyakinan dalam memilih dan menentukan pasangan suka dan duka kelak. Ini penting sebagai ikhtiar dan permulaan kepada perancangan kehidupan berkeluarga.4. Meminang

Meminang ialah lamaran seseorang lelaki terhadap perempuan untuk dijadikan isterinya. Dalam maksud lain meminang ialah suatu proses untuk menyatakan keinginan daripada seorang lelaki kepada seorang wanita yang boleh dikahwini dengan tujuan untuk mengahwininya serta suatu ikatan atau perjanjian untuk melangsungkan perkahwinan.
5. Mas kahwin

Setiap akad perkahwinan mestilah mempunyai mas kahwin dalam bentuk benda yang bernilai walaupun kecil atau faedah serta manfaat yang diberikan oleh suami kepada isterinya kerana akad perkahwinan.


Mas kahwin dibahagikan kepada dua jenis:


1. Mas kahwin yang ditentukan dan disebutkan semasa majlis akad dan dinamakan mahar musamma. Mahar musamma dibahagikan kepada 2 jenis:


-Mahar musamma al-Mua'jjal

Mas kahwin yang disebut di dalam akad serta dibayar oleh suami secara tunai dan segera.

-Mahar musamma al-muajjal

Mas kahwin yang disebut semasa akad, tetapi dibayar secara tangguh dan hutang.


2. Mas kahwin yang tidak ditentukan jumlahnya sewaktu akad dan dinamakan mahar mithil. Mas kahwin jenis ini mestilah dibayar kepada pengantin perempuan mengikut kadar penilaian ahli keluarga dan sandara perempuan isteri...6. Hantaran

Hantaran mengikut adat orang melayu ialah barang yang terdiri daripada mas kahwin, persalinan, buah-buahan dan makanan. Hantaran dibawa pada hari berlangsungnya perkahwinan dan akad nikah sama ada bagi pihak pengantin lelaki kepada perempuan dan pengantin perempuan kepada lelaki dalam jumlah yang ganjil seperti 7,9,11. Membawa hantaran adalah harus dalam syariat Islam selagi benda tersebut bernilai dan membawa faedah serta suci dan tidak ditegah oleh syara'.
7. Kenduri kahwin

Kenduri ialah jamuan yang diadakan untuk meraikan perkahwinan sama ada bagi pihak pengantin lelaki ataupun perempuan. Mengadakan majlis kenduri sunat muakkad hukumnya, iaitu sunat yang sangat dituntut supaya dilaksanakan walaupun secara kecil-kecilan sahaja. Apa yang penting majlis kenduri bukanlah satu cara untuk menunjuk-nunjuk kekayaan dan tidak mencampurkan unsur-unsur maksiat dalam majlis yang berkat itu.Itulah antara persediaan yang perlu ditempuhi oleh pengantin lelaki dan wanita untuk menempuhi dan melangsungkan perkahwinan. Apa yang penting, Islam tidak pernah menyusahkan seseorang dalam satu perkara. Jika tidak mampu untuk berbelanja besar, cukuplah dengan sekadar apa yang ada dan bersederhana dalam perbelanjaan.


SUMBER : FESBOOK 

p/s : bercinta sudah  + bertunang pun sudah = jom nikah pulak (^_^)

19 comments:

Jna marcello said...

wahh deq nice entry tak gi khusus khawen pun bole hahaha :D

hainom OKje said...

He....he.... Dedeq, Okje pulak... Bercinta-sentiasa, bertunang,berkahwin,beranak sudah.... Menyambut menantulah yg belum.... hu...hu...

nik ros said...

dah bertunang dah tu.harus cepatkan nikah,tak elok tunang lama2.byk dugaan..hehe

fifie said...

Banyak nie panduan berguna yg kena ikut. Hehe

shidaR said...

wahhh xlma lg turn dedeq la nih hihihi :D

Nizam Ijam said...

semoga mendapat pilihan yang tepat...

saya dah update ..
selamat hr raya aidilfitri :)

Sue PeLik said...

huhuhuhu ewah! blog dia nehhh semakin cintan cintun dia erkk. nak dekat dah ker?? huhuhu

-meeSUPERGIRL- said...

yg pnting iman ..

cx's said...

indahnya cinta kerna cinta itu milik Allah :)

Pykaa Pdott said...

btol tuh sis . sis boleh dah kot kalao nak kwen . haha :p

MaMa Rey said...

no6.hantaran ada yang minta kaw2 pny..

no7.paling penting buat ikut kemampuan..lepas kahwin x perlu fikir hutang..;)

Mrs Velentine said...

nak kahwin kena ready pasal ilmu keluarga pula k

azizah :) said...

betul... bersederhanalah.. ikut kemampuan kita sendiri kan...

azizah :) said...

betul... bersederhanalah.. ikut kemampuan kita sendiri kan...

MarliaMarble said...

dedeq..bila la nak kahwin..? >_<

Fiza Suhaimi said...

ehem ehem dedeq.. bila turn kamu plak? heheh :p

Fendy said...

follow sini terus..nice info...

~didiey~ said...

ehem ehem!! hehe

cci said...

terbaik.. ^_^ nice info