26 March 2015

TIPS | CARA MENERAN SEMASA BERSALIN

  • Angkat kepala dagu cecah dada.
  • Mata pandang perut
  • Tangan pegang (bahagian kaki yang berhampiran buku lali)
  • Masa teran jangan keluarkan suara atau menangis kerana ini akan membuatkan ibu tersebut kurang tenaga dan tak kuat
  • Masa teran tu jangan sesekali angkat punggung kerana ini akan mengakibatkan luka dan koyak yang besar di bahagian vagina
  • Tarik nafas sedalam yang boleh dan teran macam nak buang air besar tanpa blow nafas anda .. teran sekuat yang terdaya selama yang boleh dan curi nafas then sambung teran .. tiap kontraksi cuba 3kali .. time kontraksi je push sebab time tu baby pun gerak sama so jangan buang masa .. ada kontraksi terus push macam cara tadi..takde kontraksi , relax
  • Baca bismilah, selawat

Tips tambahan: kongsi la tips ni dengan husband supaya dapat mengingatkan anda. Mungkin masa tu anda akan terlupa dek menahan sakit.bila husband dah tau senang la dia memberi panduan kan (masa tgk tu ada sorang suami nie setia menemani isteri dia bersalin, sambil bisik-bisik kat isteri dia bagi semangat)

1 comment:

drama full episode online said...

Ada bahayanya juga rupanya, baru tahu... kena hati-hati di masa hadapan kalau mcm nie :)