16 March 2015

DAY 1 | MEMASAK GUNA RICE COOKER

Assalamualaikum

Tak tipu taw apa yang bakal aku bagitahu ni .. hehehe

Sejak 8 bulan nikah ni .. baru 2 kali aku masak lauk untuk suami .. tu pun goreng sayur je .. ALLAH .. kejam kan aku ni .. hummm .. selama ni tolong-tolong mertua je .. dengan alahan mengandung tak habis-habis .. dugaan sungguh .. nasib suami paham jiwa .. dia pula yang duk uruskan makan minum aku ..

Ada kedai ni .. lagila .. makan minum suami entah kemana .. asyik makan kedai je .. YA ALLAH .. nape la aku ni teruk sangat ..

Sekarang .. aku nekad .. nak masak jugak .. walaupun lauk simple .. dan harap sangat incik suami makan .. serius .. aku tak reti masak .. tapi slow-slow dah belajar masak dengan mertua .. takat-takat nak wat lauk simple tu INSHA ALLAH boleh la .. 

Kat kedai ni .. sempit je .. ruang macam bilik mandi korung je .. tapi .. sikit-sikit aku angkut periuk elektrik , gelas , dan mangkuk yang hadiah perkahwinan haritu .. nak masak jugak .. nak jugak .. nasib suami ok je .. dan ngikut je bini dia walopun dia tahu bini dia tak pandai masak . ahak .. 

Untuk hari pertama ni .. 

NASI PUTIH + SARDIN + AIR TEA O BEN




* SARDIN CAIR (T_T) .. 

Bila masak sardin cair .. tak sampai hati nak suruh suami makan . alahai .. hmmm .. siap cakap .. "abang tak payah makan la .. sayang masak tak sedap" .. 

Aleh-aleh dia suruh bubuh nasi .. errrr .. 

Tak henti-henti aku duk mintak maaf sebab masak tak sedap .. 

Ni ayat dia untuk aku bila aku cakap macam tu 

"asal sayang masak .. tu dah cukup buat abang .. sedap ke tak .. belakang kira .. pahala besar tu" ..

Dia habiskan makanan tu .. licin pinggang .. (aku cukup puas hati sebenarnya .. walopun tak sedap .. dia licinkan jugak ..)

Terus aku rasa sebak semacam je .. sambil taip entry ni .. tetiba meleleh air mata (suami ada kat depan aku .. cepat2 lari kesat air mata kat lain) .. hurmm .. alhamdulillah .. incik suami hargai pe yang aku buat walopun tak sedap .. Nak try masak lagi .. sampai incik suami cakap .. "sedapnya sayang masak" hehe .. insha allah .. 






6 comments:

izzeyda said...

biasalah kekadang masak nih kena try and error baru kita boleh tahu apa yang kurang dan lebih.. in shaa Allah asalkan sanggup berusaha belajar memasak, nanti mesti jadi pakar memasak..

dEdEQ dE wIshEs said...

@IZZEYDA : TP DEQ MASAK SARDIN PUN FAILED :'(

azifah yazid said...

biasala tu kak... belajar slow2 :)

dEdEQ dE wIshEs said...

@AZIFAH YAZID : MEKASIH SYGG

azizah green line said...

takpe..asalkan deq tunjuk minat nk cuba belajar masak nak gembirakan hati suami..
xpandai masak xpe janji rajin masak :)

Cik Ash said...

Deq belajar2 lama ok la... kak pun xmahir masak gak... loni bereh doh sikit hihihi.... abe make nasi keno lauk bertambah2