21 June 2014

NIKAH | PERSIAPAN KAMI YANG DAH SEPARA SETTLE

Assalamualaikum

Seriusly .. banyaknya duit yang nak diguna untuk nikah ni .. walaupun rasa macam SIMPLE dan ALAKADAR je .. tapi .. BANYAK gak duit HABIS .. 

Antara persiapan yang dah separa settle untuk majlis nikah nanti adalah :

1. Borang nikah - RM1
* Fuhyoo .. borang nikah tak hantar lagi sebab saksi sibuk .. nak ambil salinan IC tak sempat lagi .. insha allah .. minggu depan settle lengkapkan dan hantar

2. KAD JEMPUTAN NIKAH belah perempuan 1500 keping - RM600 (full payment)
* Aku tak buat 1 kad untuk belah lelaki dan perempuan sebab .. aku sanding nanti sekali dengan adik .. hehe .. kad pun simple miple je .. cukup-cukup untuk kami 2 beradik .. haha

3. PELAMIN , MEJA MAKAN BERADAP dan BILIK PENGANTIN - RM1800 (baki belum bayar RM1470)
* Pelamin 1 tapi besar jugak sebab pakat duit ngan adik .. meja makan beradap 1 set je .. simple .. sebab pakat duit ngan adik jugak .. bilik pengantin 2 .. hahaha . tak mau pakat sebab privacy . kuikui 

4. BAJU AKAD NIKAH (laki perempuan) dan BAJU SANDING (laki perempuan) , PHOTOGRAPER (akad nikah , sanding dan outdoor) , serta MEKAP (sanding , outdoor dan akad nikah) - RM2250 (baki belum bayar RM1300)
* Yang ni sendiri-sendiri .. takkan nak pakai baju sama kan ? kihkih

5. LEMBU dan MAKANAN - FREE
* Makanan nanti semua sponser dari ma ayah dan barang-barang kering untuk masak .. semua ambil kat kedai runcit sendiri je .. hahaha

6. BARANG-BARANG HANTARAN pihak lelaki dan perempuan - RM589
* Ni separuh je dulu .. ada lagi yang belum cari

7. BAJU BERTANDANG dan SHAWL MACAM VEIL - RM400 (Beli sendiri)
* Baju ni beli sendiri kat MASJID JAMEK sebab alang-alang dah g sane . haha . pasni sape nak sewa boleh la 

8. Kad JEMPUTAN belah laki 500 keping - RM350 (Full payment)
* Belah laki pun kena ada jugakkan . kot la cakap ngan mulut je . org tak ingat .. ngee ..

9. GIFT atau sisa untuk tetamu - FREE 
* Gift atau sisa tu di sponser 100% oleh mama tersayang .. 



# Lagi-lagi akan diupdate dari semasa ke semasa .. hohoho

TOTAL keseluruhan setakat ni RM5990

11 comments:

Alia Az said...

Wow ! Banyak jugak ye duit nak pakai ? Btw , bestnye kawin . Hahaha . Kawan saya sorang dah kawin , sorang lagi x lama lagi , hari ney kawan saya tunang . Semua nya nak kawin awal . Huhu , JELES ! :D btw , selamat pengantin baru . Semoga kekal hingga ke Jannah , amin . Dan semoga dipermudahkan segala urusan , In Sha Allah ... :)

Mime MF said...

kena start menyimpan dah ni..byk gak ye nak pakai tu...wuu TT_TT

~emi~ said...

Tengok nilai sikit je sebab bukan kita punya kan. Haha . Tapi okei la tu mcm x banyak sangat je sbb lembu & makan2 tu ur parents yg sponsor. Oh ye, doorgift dah setel belum? My bro pun nak kawen lepas raya ni. Doorgift & hantaran punya deco semua sy buat sendiri, tp masih belum siap. Dalam progress. Nak kata jimat bila buat sendiri tak jugak sbb kos barang2 tu byk jugak. Cuma rasa puas hati la bila buat sendiri. Ewahhh, macam sy pulak yg nak akwen. Padahal abg yg nak kawen. Sy pulak yg over :P Btw bila tarikh awak kawen?

dEdEQ dE wIshEs said...

@ALIA AZ : BANYAK SGT :'( .. KADANG RASE MCM NAK KUTIP SEMUA HUTANG YG MNE BERHUTANG TU . HAHAHA

@MIME MF : SIMPAN DARI AWAL YUNK .. MNE YG PERLU JE BELI :)

@EMI : NI BARU SEPARUH .. HAHA . TGOK JUMLAH KESELURUHAN NNTI BAPE EH . NI PUN NAK WAT SNDIRI JE NI PROP :) .. DOORGIFT BELI N AMIK BRG2 KAT KDAI JE

Nur Madihah said...

banyaknya!

dEdEQ dE wIshEs said...

@NUR MADIHAH : MEMG BYK SYGG

mojarobat said...

Rare

mojarobat said...

Rare

cik amal said...

okay yang ni kita jeles.. kak..doakan jodoh saya pulak..huhu.. xde calon lagi ni :D

Shida Radzuan said...

akak naik pening dah haihh ape lg eh xsetel dear.. @_@

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

Hurmm banyak juga ye nak kena guna duit.. tak mengapallah kak sekali dalam seumur hidupkan... Ena doakan semuanya berjalan dengan lancar, benda baik insyaAllah Allah pasti tolong