19 February 2014

HATI-HATI WAHAI PEMEGANG AKAUN MAYBANK

BERHATI HATI wahai pemegang akaun Maybank yg kerap membuat transaksi kewangan menggunakan internet. Silap masuk, duit pun hilang.. 

Kaedah 'Phising' ni dah biasa sebenarnya tapi dek kerana cuai dan x perasan perbezaan antara website sebenar dengan tiruan, ianya tetap berlaku hingga kini. PERHATIKAN PERBEZAAN INI BETUL BETUL... Pastikan url yg korang masuk tu benar2 url dari Maybank (https://www.maybank2u.com.my/mbb/m2u/common/M2ULogin.do?action=Login). Gambar metunjukkan url paling latest (semalam), sebelum ni banyak lagi url yg kononnya dari Maybank walhal tu dari lanun moden..



SUMBER : FACEBOOK


16 comments:

Phat said...

tq share

Mohd Selim Zainal said...

Assalammualaikum..

Terima kasih share..

mselim3

nuyui a.k.a miss YUI said...

sama2 beringt..

Shida Radzuan said...

tq share deq..bahya ni...

Sue Bee said...

tq for sharing..

Zara Nurhaidah said...

ngan zaman it skang ni.. mcm2 bleh tjadii.. ~.~

Mira Adzlia said...

thnks 4 info..skang byk penipu

Zana Hassan said...

Tq share deq ;)

Sukma Haron said...

.nice info...be careful

mrs eyza said...

bahaya ni kalau tak cek betul2 alamat url m2u tue...

Deqla Manjew said...

akak x penah guna tenet utk urusan ni.. mmg xde maybank 2u.. huhu..

ma ❥ said...

m2y jer ke ada problem? bank lain?

ma ❥ said...

m2y jer ke ada problem? bank lain?

tenku butang said...

huu.. kena hati2 ni.. duit tuu..

Airis Arissa said...

Lg satu...website maybank ada tanda kunci (mcm mangga tu) kat bhgn sudut bawah website

Sharifah Nuraishah Rahmah syed amiruddin said...

kena ada kunci mcm mangga baru betul..

jemput singgah http://iluvtour.com