sumber gambar : pakcik google
BAHAN-BAHAN
1 ekor ikan patin (dipotong)
1 helai daun kunyit
1 batang bunga kantan
3 tangkai daun kesum
2 cawan air
2 keping asam
4 keping jering tua (direbus dahulu)
BAHAN DIKISAR
12 tangkai cili padi
100gm tempoyak
3 tangkai cili merah
7 sm kunyit hidup
CARA MEMBUATNYA :
- masukkan bagan-bahan kisar ke dalam periuk
- seterusnya , masukkan pula daun kunyit , bunga kantan , jering tua dan daun kesum
- kemudian , masukkan ikan , garam dan serbuk perasa secukupnya
- biarkan masak seketika di atas api sederhana
- sedia dihidangkan
* jika kuah tempoyak cukup masam , tidak perlu lagi masukkan asam keping.
10 comments:
SEDAP..NNT NAK TRY
HEHEHE .. MEMANG SODAP .. SILE3
kite tak berconfident nk msk patin
hehe
XCOMFIDENT MULE3 YUNK .. T INSYA ALLAH COMFIDENT .. HEHEHE ..
adoi... masak tempoyak sedap sungguh..
HEHE .. SEDAP SAMPAI MENJILAT2 JARI KAKI .. YUMMY
Kalau kak jumpa ikan patin kak try..hehehe
HAHAHA .. TRY KAQ JGN XTRY PLAK .. WEE~
my feberet ni dedeq!! :)
MY PEBERET TOOO .. HIKHIK
Post a Comment