31 July 2012

RESIPI : PaTiN TeMPoYaK

sumber gambar : pakcik google

BAHAN-BAHAN
1 ekor ikan patin (dipotong)
1 helai daun kunyit
1 batang bunga kantan
3 tangkai daun kesum
2 cawan air
2 keping asam
4 keping jering tua (direbus dahulu)

BAHAN DIKISAR
12 tangkai cili padi
100gm tempoyak
3 tangkai cili merah
7 sm kunyit hidup

CARA MEMBUATNYA :
  1. masukkan bagan-bahan kisar ke dalam periuk
  2. seterusnya , masukkan pula daun kunyit , bunga kantan , jering tua dan daun kesum
  3. kemudian , masukkan ikan , garam dan serbuk perasa secukupnya
  4. biarkan masak seketika di atas api sederhana
  5. sedia dihidangkan
* jika kuah tempoyak cukup masam , tidak perlu lagi masukkan asam keping.

10 comments:

Mrs Velentine said...

SEDAP..NNT NAK TRY

dEdEQ dE wIshEs said...

HEHEHE .. MEMANG SODAP .. SILE3

Lyaa Suriany said...

kite tak berconfident nk msk patin
hehe

dEdEQ dE wIshEs said...

XCOMFIDENT MULE3 YUNK .. T INSYA ALLAH COMFIDENT .. HEHEHE ..

aku HaniAsyira said...

adoi... masak tempoyak sedap sungguh..

dEdEQ dE wIshEs said...

HEHE .. SEDAP SAMPAI MENJILAT2 JARI KAKI .. YUMMY

Arina Shamsul said...

Kalau kak jumpa ikan patin kak try..hehehe

dEdEQ dE wIshEs said...

HAHAHA .. TRY KAQ JGN XTRY PLAK .. WEE~

Unknown said...

my feberet ni dedeq!! :)

dEdEQ dE wIshEs said...

MY PEBERET TOOO .. HIKHIK