1 May 2019

KEMAMPUAN LELAKI 3 JARI INI BUAT RAMAI RAKYAT MALAYSIA MENANGIS!

ASSALAMUALAIKUM SEMUA ..
Selamat malam .. dah tidur ? Hee .. ambe macam biasa .. selagi anak tak tidur selagi tu la tak boleh nak tidur ..

Sekarang pun tengah risau dengan si iman .. semua yang dimakan .. badan akan naik ruam penuh besar2 ..

Alergik macam ni pun ambe dah risau .. haish ..

Oh ye .. sekarang ni tengah viral kan pasal seorang lelaki boleh gerakkan 3 jari je jadi pengasas produk jamumall .. serius weh .. bangga gila dengan beliau .. walaupun beliau OKU tapi beliau mampu berjaya .. kekurangan bukan 1 halangan buat beliau ..

SIAPA BELIAU ? Beliau ialah Encik Khairul Nizam . . 


Terkesan dengan ucapan beliau dalam video kat bawah ni .. dan turut terinspirasi dengan beliau ..



Luahan di fb beliau sangat terkesan buat ambe….









Diusia 30 .. dgn keadaan cacat .. aku betsyukur dgn kehidupan .. aku berjaya membina satu syarikat jamumall sdn bhd , dan membina platform jualan jamumall.com .., aku happy mampu beli ape ku nak , mampu makan yg mewah , mampu travel ke dubai , korea , japan, australia dan byk negara aku dan sampai.. yg paling best aku dpt sediakan rumah meeah utk keluarga , tanggung family dan bersedekah setiap hari ...

Bukan nak riak ... tapi aku tau ramai sebenarnye org diluar sane nak jadi mcm aku , nak byk duit mcm aku , nk bahagiakan family mereka mcm aku .. tapiii adakah mereka sekuat aku??

Lihatlah aku ...

kehidupan aku dulu tak mcm ni. Bayangkan anda di dalam jasad aku.. makan perlu disuap , mandi perlu diuruskan , duduk perlu diangkat , dan tidor perlu dijaga , bukan mudah untuk aku meneruskan kehidupan seharian .

Aku menanggung kehidupan ini bukan sehari , bukan tiga hari , bukan seminggu , bukan sebulan tetapi bertahun tahun !!! Ade ketika saya rasa sangat terkesan bile ade ketika bile sy haus , lapar , penat , takde org disisi .. tapi takkan aku nak mengharapkan mati??? Allah beri aku nyawa , nafas , sedikit kekuatan jari dan akal mesti ade sesuatu manfaat yg nak aku buat ..

Aku cube merenung dan mengimbas kehidupan ramai org diluar .. kalaulah aku di beri tubuh fizikal sempurna , boleh berjalan , berlari , melompat pasti akan aku gunakan sehabis baik untuk beri manfaat pada org lain ...

Aku melihat ramai yg malas untuk ubah hidup sendiri  , ramai yg suke bg bermacam alasan bile bekerja, ramai yg cepat giveup bile ade cabaran !!

Ramai cube memilih untuk kerja senang , taknak susah , lebih memilih kehidupan susah tanpa usaha dengan kuat , sanggup berhenti kerja dan mengangur bertahun2 atas dasar ego boleh bergerak sendiri dan sanggup melihat keluarga dan org sekeliling susah, Paling terkesan nak bg duit mak dan ayah, family pun tak mampu ... Aku sedih !!! Terdetik keinginan aku untuk bantu mereka ...

Jadi aku bangkit!!! Aku cuba buktikan pada masyarakat the best kehidupan adalah atas dasar bersyukur .. bersyukur dengan nikmat yg allah beri dan jangan sia2 kan , aku bangkit untuk beri manfaat pada org lain . Aku nak satu dunia nampak hanya 3 jari dan satu akal aku dpt melihat kegembiraan , senyuman ramai org2 disekeliling aku ..

Kini aku sedar .. untuk berjaya dlm kehidupan , pekerjaan , mahupun bisnes bukan mudah . Tetapi atas keinginan yg kuat , kasih syg yg hebat , keberanian yg tinggi , suka berlajar dan improve diri , dan juga seorang yg berkomitmen tinggi membawa aku ketahap sekarang ..

Dan semua value yg ade dlm diri aku akan aku bawakan kedalam semua team aku dan masyarakat untuk mereka bangkit , bersemangat , dan berjaya !!!

Akhir kata ... kalau aku ada 3 jari dan akal mampu membina kehidupan sendiri dan kebahagiaan org sekeliling .. anda ade berapa jari untuk ubah kehidupan?? Usia semakin meningkat, jangan tunggu lagi.. kite je mampu ubah diri kita!!

7 comments:

Mama aiman said...

Semangat luar biasa yang perlu kita contohi walaupun beliau kelainan upaya

Dr Yingzangel said...

Being physically disabled is not an excuse! Find a way to shine in life.

Zahirah Dzahir said...

semangat macam ni yang perlu kita ikut..

Fiza Aizzawa said...

Terharu dengan semangat beliau yang membuktikan bahawa OKU juga boleh berjaya.

marsha said...

Insan yang sangat luar biasa. Semangat beliau patut dicontohi.

Anonymous said...

Awesome article.

Anonymous said...

I need to to thank you for this excellent read!! I certainly enjoyed
every bit of it. I have you book-marked to check
out new stuff you post…