Bahan-bahan (kuah percik) 10 orang makan
9 ulas bawang besar merah (dikisar)
1 ulas bawang putih (dikisar)
1/2 inci halia (dikisar)
4 sudu besar lada mesin
400 ml santan pekat
1 sudu kecil halba
4 batang serai (diketuk)
Garam dan gula secukup rasa
2 cawan air
Minyak masak untuk menumis
1 ulas bawang putih (dikisar)
1/2 inci halia (dikisar)
4 sudu besar lada mesin
400 ml santan pekat
1 sudu kecil halba
4 batang serai (diketuk)
Garam dan gula secukup rasa
2 cawan air
Minyak masak untuk menumis
Bahan-bahan (perap ayam)
1 ekor ayam
2 ulas bawang putih
2 ulas halia
2 batang serai
1/2 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar jintan putih
2 ulas bawang putih
2 ulas halia
2 batang serai
1/2 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar jintan putih
Cara-cara
- Kisar bahan-bahan untuk memerap ayam. Perap ayam selama 30 minit. Kemudian bakar ayam sehingga masak.
- Untuk kuah, tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
- Masukkan cili kisar. Kacau sekata, kemudian masukkan air.
- Masukkan santan, halba, dan serai. Kacau hingga sekata.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masak sehingga kuah menjadi pekat (30-40 minit).
- Bila siap, curahkan kuah ke atas ayam yang telah dibakar.
Pandai deq masak.. nampak sedap
ReplyDeleteKAK . HAHAHA . NAMPAK JE .. NTAH SEDAP ENTAH TIDAK . HAHA . FIRST TIME TRY BUAT
ReplyDeleteWawawa... terer msk rpanya kk jie ni...hihji
ReplyDeleteHAHAHAHA . XPANDAI PUN .. NI BRU BLJAR DIK .. MA SUH MASAK
ReplyDeleteterbaikk!! nti leh cuba :)
ReplyDeleteNampak sdap tu:-)
ReplyDelete