31 July 2012

RESIPI : PaTiN TeMPoYaK

sumber gambar : pakcik google

BAHAN-BAHAN
1 ekor ikan patin (dipotong)
1 helai daun kunyit
1 batang bunga kantan
3 tangkai daun kesum
2 cawan air
2 keping asam
4 keping jering tua (direbus dahulu)

BAHAN DIKISAR
12 tangkai cili padi
100gm tempoyak
3 tangkai cili merah
7 sm kunyit hidup

CARA MEMBUATNYA :
  1. masukkan bagan-bahan kisar ke dalam periuk
  2. seterusnya , masukkan pula daun kunyit , bunga kantan , jering tua dan daun kesum
  3. kemudian , masukkan ikan , garam dan serbuk perasa secukupnya
  4. biarkan masak seketika di atas api sederhana
  5. sedia dihidangkan
* jika kuah tempoyak cukup masam , tidak perlu lagi masukkan asam keping.

10 comments: