sumber gambar : pakcik google
BAHAN-BAHAN
1 ekor ikan patin (dipotong)
1 helai daun kunyit
1 batang bunga kantan
3 tangkai daun kesum
2 cawan air
2 keping asam
4 keping jering tua (direbus dahulu)
BAHAN DIKISAR
12 tangkai cili padi
100gm tempoyak
3 tangkai cili merah
7 sm kunyit hidup
CARA MEMBUATNYA :
- masukkan bagan-bahan kisar ke dalam periuk
- seterusnya , masukkan pula daun kunyit , bunga kantan , jering tua dan daun kesum
- kemudian , masukkan ikan , garam dan serbuk perasa secukupnya
- biarkan masak seketika di atas api sederhana
- sedia dihidangkan
* jika kuah tempoyak cukup masam , tidak perlu lagi masukkan asam keping.
SEDAP..NNT NAK TRY
ReplyDeleteHEHEHE .. MEMANG SODAP .. SILE3
ReplyDeletekite tak berconfident nk msk patin
ReplyDeletehehe
XCOMFIDENT MULE3 YUNK .. T INSYA ALLAH COMFIDENT .. HEHEHE ..
ReplyDeleteadoi... masak tempoyak sedap sungguh..
ReplyDeleteHEHE .. SEDAP SAMPAI MENJILAT2 JARI KAKI .. YUMMY
ReplyDeleteKalau kak jumpa ikan patin kak try..hehehe
ReplyDeleteHAHAHA .. TRY KAQ JGN XTRY PLAK .. WEE~
ReplyDeletemy feberet ni dedeq!! :)
ReplyDeleteMY PEBERET TOOO .. HIKHIK
ReplyDelete