3 September 2015

KERAK DI KEPALA BAYI

Assalamualaikum

"Eh .. nape eh kepala hanan macam bertompok je ni ? macam daki pun ade .. " tanya ambe kat diri sendiri .. hahaha ..

Adeh .. tak terjawab lagi soalan nih .. Nak search gugel tak doo internet .. internet umah pun slow .. kalo bukak gugel mesti failed .. frust sungguh .. huwaaa ..

Alih2 pergi cari mak mertua dan tanye kat dia je ..

ambe .. "mak .. kenapa kepala hanan ni .. macam berdaki je .." ..

mak mertua .. "tu orang panggil daki air jie .. tapi tak tahu la kalo orang lain panggil" ..

ambe .. "boleh hilangkan tak ni mak ?"

mak mertua .. "boleh jie .. amik minyak rambut baby takpun minyak zaiton .. sapukan kat kepala tu .. biar dia kembang kejap .. amik cotton bud .. buangla daki tu .."

"ok mak .. mekasih"

ambe pun ape lagi .. terus mulakan operasi bersihkan daki tu a.k.a kerak .. haha .. sampaila abis .. dan sekarang ada sikit2 je lagi ..

*harap dapat membantu ibu2 yang baru lahirkan anak pertama ..

buang sekeping gambor anak ambe la dulu tuk tatapan .. haha ..





hehe .. sekian


13 comments:

Hannah Aziz said...

Baru tahu ada istilah daki air ni. Anyway tq untuk sharing tu. Boleh diamalkan jika berlaku pada baby.

Hannah Aziz said...

thanx for the info. Tak pernah tahu ada istilah daki air ni. Kalau berlaku boleh la try amalkan petua ni ye.

Mrs Velentine said...

kena rajin bersihkan..tapi jgn kopek..rajin bagi minyak jer..n bersih kan dengan kapas

iryanty ahamad said...

Asalamualaikum..singgah disini petang ni..baru pertama kali dengar istilah ni...

**comel anak

Noriza Abdul Rahman said...

Anak sulung dulu banyak kerak kat kepala juga..memula risau lepas tu hilang dah tak risau dah

Hero Borneo said...

sebenarnya masalah kerak pada kepala bayi bukan perkara baru..

nor azman said...

Baru tahu..hehehe

akuoka said...

memang lah kita kena alert kalau ada anak kecik

AZENI AHMAD said...

Biasanya ibu dalam mengandung minum air kelapa kerap untuk cuci kepala bayi.
Tapi bila dah keluar letak minyak johson baby dan gosok lembut shaja.
Biasanya akan kuar sendiri cuma ambil masa sahaja

Maria Firdz said...

Memang kepala cepat berdaki, sbb syampu nk bg wangi bukan tonyoh daki... Dah besar dah hannan..

Jie Susanos said...

hehe..

dpt membantu ni...

Raihanah Ahmad said...

cuba selalu2 sapu olive oil. disamping boleh hilangkan cradle crap boleh juga lebatkan rambut

Hani Fadhlina Abdul Rahman said...

Jangan kopek masa kering tau, boleh berdarah nnt ...