22 May 2015

PENGALAMAN BERSALIN 3 | NUR HANAN HUMAIRA

Di dalam dewan bersalin ..

Nurse dan doktor duk tanya
"suami awak ada tak kat luar ?" "dia nak masuk teman tak?" Aku dengan tengah tahan sakit contraction dia tu hanya jawab "ada , nak" .. ihik .. sampai nak bercakap takleh dah .. sakit sangat .. Bila dorang da panggilkan suami untuk masuk tu .. alhamdulillah .. lega sikit sakit aku rasa bila tengok wajah suami tu ..

Dalam pukul 10 am lebih .. dr pelatih cek bukaan jalan lagi .. dia cakap bukaan dah 8cm .. dan nurse pun cek untuk recompirm .. dia cakap baru 6cm .. hah .. acane tu .. hurm ..

Dalam pukul 11 am .. jantung baby merudum turun .. dari 130 denyutan .. ke 100 denyutan .. turun lagi ke 95 denyutan .. 80 denyutan .. YA ALLAH .. serius berdebar sangat .. nurse pun cek lagi bukaan .. baru 7cm .. Dr pelatih bila dah tengok denyutan makin turun .. dia cakap kat aku dan incik suami .. "saya kena masukkan wayar kat bawah ni .. untuk tengok bacaan jantung baby dengan tepat" .. SAKIT dan TAK MASUK dan BACAAN TAK TEPAT pun .. sia-sia je ..

Dr pakar masuk dewan bersalin pukul 12 am lebih .. dia cakap .. "BABY AWAK LEMAS DAH .. tapi BUKAAN baru 7cm" .. kami terpaksa caeser ..

PASRAH je .. asal baby selamat .. dan nurse masuk dia cakap "dr .. OT penuh" .. dr pun order VACUUM pula .. incik suami dah kena halau keluar .. dorang duk prepare-prepare tapi lambat .. dr pun cakap .. cuba awak teran sekuat hati .. kawal napas .. pegang buku lali ..

PUSH punya PUSH ..

5.5.2015 .. Haa . Santek tak tarikh ni ? Tarikh ni ialah ulang tahun kelahiran nur hanan humaira yang pertama keluar dari perut aku pada pukul 1.07 pagi dengan berat 3.23 kg .. Alah . Laki ke perempuan ? Nur hanan humaira mesti la perempuan . Hihi ..

ALHAMDULILLAH . Lega .. sekala kesakitan hilang lepas tengok hanan duk atas dada ..

Sambung lagi next entry .. hihi

6 comments:

mawar berduri said...

Alhamdulillah selamat semuanya..akak masa anak 1st overdue dah patutnya 8 pagi 3/4 kena serah diri..tup2 5 am tu air ketuban pecah..jam 2 petang selamat melahirkan..sekarang dup dap untuk yg 2nd pulak...huhu

nor nazliana said...

akak anak pertama normal anak kedua operation menunggu kelahiran ke tiga..pula semoga selamat..sedap nama humairahh

Murniwati Awang said...

Alhamdulilla..bila baby kuar doc letak ats badan kita hilang segala kesakitan..Ya Allah indahnya saat itu...

Maria Firdz said...

Alhamdulillah... pengalaman beharga kan... eh.. nak tulis juga la.. tapi kat private diary je... hehe.. sbb sah2 tak dapat kelulusan dari LPE.. hehe

bb_nona said...

TAHNIAH,SUKE DGR ORG CITE PSAL BERSALIN, HE HEE

Farah Waheda Wahid said...

Alhamdulillah, satu pengalaman yang tidak boleh dijual beli... dan sangat-sangat berharga...